19/02/2014

Все още никаква информация за изчезналите

Седмица по-късно: Все още никаква информация
Отчаяни родители на път да барикадират МинистерствотоБлизо седмица мина от масираната мъгълска въоръжена атака над улица "Диагон-али", но от Министерството все още не се обявяват никакви новини за десетките изчезнали, много от които деца. Учебната година в "Хогуортс" започна под черни знамена и на фона на всеобща потиснатост и страх, в присъствието на Министъра на Магията, но дори при откриването й не се разбра нищо за съдбата на отвлечените ученици, служители на министерството и други магьосници.

Отчаяни от пълната неизвестност, родителите на децата, както и други членове на обществото ни се явиха днес в сградата на Министерството и отказаха да напуснат първо ниво, докато не получат възможност да говорят с министъра. След недълго чакане получиха среща с Крийп Куотър-Финли, която завърши след едва тридесетина минути. "Нищо." - бе първата дума на Ричард Крейн, баща на Лора Крейн (шестнайсетгодишна, една от отвлечените), - "Не зная дали изобщо могат да ни помогнат. Вероятно опитват. Но няма нищо. Не зная дали момиченцето ми дори е живо."

"Недопустимо е. Недопустимо е да не се дава информация на родители, чиито деца са в неизвестност, и то, смея да отбележа, те не биха били в неизвестност, ако Диагон-али бе по-добре защитена.", обяви Шийла Доул, майка на Дейна Доул (четиринадесетгодишна), говорител на родителите. "Не желая да знам какво искат да направят или какво се опитват да постигнат, а какво постигат. И то за момента е нищо."

Министърът на Магията не пожела да коментира срещата и избегна въпросите ни и вчера, и днес.

Потресена и възмутена от "очевидното бездействие" или минимум "престъпно забавяне" (както тя го определя) на Министерството, днес заместник-председателката на Магисъбора, Джейн Уилямс, напусна поста си и публично обяви, че не желае никога в бъдеще да има връзки с институцията, тъй като й е било забранено лично да търси изчезналите. "Ако се налага да напусна, за да мога да опитам наистина да помогна, така да е. Отдавна вече не изпитвам гордост от това да съм част от Министерството." Час по-късно Уилямс се присъедини към протеста и исканията на родителите.

Във връзка с напускането на Уилямс и акцията на родителите, Ангъст Лорин, Зам.-министър на Магията, обави: "Не можем да си позволим да губим малкото хора, които все още имаме, затова и забранихме личните действия. Освен това, след като наистина не знаем все още къде и в какво състояние са изчезналите, би било безумие да се действа прибързано. Животът на тези деца може да зависи от нашата способност да действаме достатъчно умерено, за да не предизвикаме жестока реакция на онези, които са ги отвлекли." Изявлението му бе посрещнато с мълчание, но минути по-късно родителите все пак депозираха за министъра подписка с искания за публикуване на цялата информация на министерството по случая. "Имаме право да знаем, дори ТЕ да смятат, че не ни засяга.", поясни Доул.

Към апелите на родителите и близките на изчезналите се присъединяват все повече и повече хора. По неофициална информация нова група има намерението да барикадира сградата на Министерството по-късно тази седмица, този път наброяваща вероятно повече от петдесетима членове.

За "Пророчески Вести" - Черити Хийдън

No comments: