26/02/2015

Ново от Света на Литературата

Дракономикон - Една приказка или Знанието, което сме забравили?

Днес се срещаме с Ясна Захариева. Име, което нашумя в последната седмица с издаването на първата ѝ книга, която вече се продава във Флориш и Блотс и бързо се разпространява отвъд океана. Българката пристига в Англия преди пет години и започва работа в Магическата Менажерия, където бързо се издига до Управител. Две години по-късно прекарва известно време в Норвегия и Унгария, където започва да изчуава Драконите. В научните среди я определят като най-бързо пробивния Драконолог и въпреки че все още не се радва на титла, а само се обучава, Ясна Захариева привлече погледите на всички, включително нашия.
Намираме я в Сладоледената къща, където пие горещ шоколад поръсен с щипка лют пипер. Казва, че Роуан Баркър (бившата собственичка на „Мадам Молкин“ и в момента в неизвестност) я е научила да го пие така. Ясна избягва да говори за личния си живот, затова бързо преминаваме към книгата ѝ, която е и целта на днешния ни разговор.

Не можахме да не забележим, че драконите, за които вие пишете имат съществена разлика със съществата, които познаваме днес. На какво се дължи това според вас?
На какво се дължи разликата в анатомията и поведението на праисторическия лъв и днешният? Книгата не случайно носи подзаглавието – Загубеното знание за Драконите. Вътре дори става дума за хибридни същества, не изцяло дракони или смесици от различни породи. Нормално с годините да се появят разлики не само заради размножаването, но дори приспособяването към нови територии, плячка и други.

И все пак...  не смятате ли, че погледът Ви върху драконите е прекалено романтичен?
Бих го нарекла реалистичен.

Не можете да смятате наистина, че драконите могат да говорят, да изповядват религия, да боравят с магически предмети и...
Ние можем да го правим, все пак.

Но ние го правим от векове, а...
А те не? Или просто ние не го виждаме...

Тук става дума за проблем подобен на Дарвиновата теория за еволюцията. Защо маймуните в зоопарковете на еволюират в хора? Защо драконите в резерватите не стават по-малко зверове и повече интелигентни същества? Книгата Ви, преводите, времето, което сте отдели да намерите информацията, е прекрасна, не ме разбирайте погрешно, но все пак... дори техен език и писменост, това е достойно за детска приказка, но не и за реалният свят...
Реалният свят? Сър, необходимо ли е да Ви напомням, че ежедневно по света се събуждат хора, които дори не подозират, че съществува магическо общество.

Но вие слагате драконите на едно ниво с хората, а това е...
Кара ви да се чувствате малък и незначителен, нали?

...прекалено!
Сър, дори ние, като магьосници, които смятаме, че се намираме на поне едно стъпало по-високо на еволюционната стълбица, трябва да признаем, че все още има твърде много тайни, на които не можем да отговорим. Какво става с нас след като умрем и преминем Отвъд?  Нямаме и понятие за сложните разбирания за Вселената на кентаврите и до преди няколко десетилетия не разрешавахме на таласъмите да използват магически пръчки. Ние сме невежи в собствения си свят... С годините сме станали прекалено уверени в собствените си умения и то до такова ниво, че отричаме способностите на другите. Виждаме онова, което искаме да виждаме. Според Вас на какво се дължи факта, че Китайското Министерство разполага с отряд Драконови Ездачи?

Всеки може да обучи кучето си на номера.
Но драконите не са кучета.

Мислите, че Китай знае как да комуникира с тези същества и те го правят на добра воля?
Мисля, че Китай е една от малкото държави, която държи на традициите си и до ден днешен. Освен това драконите не правят нищо на добра воля... срещу съответното заплащане... може би.

Т.е. Вие твърдите, че съществуването на общество на Драконите е съвсем реалистично?
Да.

Тогава защо никой не е чувал за нещо подобно?
Защо мъгълите не знаят за съществуването на магьосническия свят? Единственото, което твърдя, сър, е че просто трябва да позволим на съзнанието си да допусне, че съществуват неща, които са отвъд нашите разбирания.

Какво планирате след успеха на книгата си?

Да завърша обучението си. В момента това е приоритет. След това... ще видим на къде ще духне вятърът. 

Книгата можете да намерите ТУК!

No comments: