18/03/2013

Най-сетне - ЯСНО ДВИЖЕНИЕ от страна на Министерството


"Добър ден и благодаря на всички, откликнали толкова бързо на поканата. Някои от Вас забелязаха отсъствието ми през последните две седмици и днес съм тук не просто, за да разсея набъбващите слухове и спекулации, а за да поставя повратна точка в събитията от последните месеци."


С тези думи започна спешната пресконференция, свикана този следобед от Министъра на Магията, Крийп Куотър, в Атриума на сградата на Министерството. Поканени бяха представители на всички магьоснически медии, а самата Министърка се появи спокойно на подиума с очевидното намерение да отговори на същия онзи въпрос, който зададохме миналата седмица - "Къде се губи Крийп Куотър?". И макар да бяхме близо в предположението си за отговора и въпреки това, че госпожица Куотър си тръгна бързо, без да коментира надълго, получихме далеч повече, отколкото очаквахме.


 МИНИСТЕРСТВОТО ВЗИМА НЕЩАТА В РЪЦЕ - НАЙ-СЕТНЕ


"В изминалите дни бях начело на тайна операция, която целеше заловяването на последователите на Лоуган Стрейндж. Това възпрепятства присъствието ми там, където имаха най-голяма нужда от мен. А именно – тук."

Пред фотоапаратите и журналистите Крийп обяви тази информация съвсем спокойно и с уверен тон. Видът й не предполагаше съмнения или колебания, каквито много хора очакваха от нея, имайки предвид липсата й през последните дни. И макар да бе възможно това да се дължи просто на факта, че вече е известно, че е изпълнявала задълженията си (малко или много), всъщност спокойствието вероятно по-скоро бе породено от последвалата бомба, причинила безумно много въпроси и немалко на брой жестоки изненади.

"Затова, считано от днес, давам тридневен срок на всички онези, свързани със Стрейндж или имащи информация по въпроса, да се предадат или отзоват в Министерството. След това ще започна масова акция по изловяването на всеки един, помагал на Лоуган в изминалите месеци."

Немалко хора, включително присъстващите репортери от нашия вестник, останаха безмълвни след това съобщение. 

Истината е, че да се даде шанс на престъпници да се предадат не е нещо ново или прекалено нечувано, за да бъде допуснато; но никой не би могъл да очаква, че именно Крийп Куотър, която водеше Опозицията по време на гражданската война, причинена от Стрейндж, би се съгласила да предложи сделка на последователите му. Разбира се, на мига бе предположено, че това е просто измамен политически ход, но "Пророчески Вести" няма никакви основания да вярва в нещо подобно; дори напротив, всеки с опит в областта на правораздаването и защитата на реда би могъл да оцени по стойност подобна стратегия. "Министърката е наясно, че те вече са уплашени", коментира анонимен служител на Отдела по Магическо Правосъдие. "Много ще се предадат, защото просто знаят, че няма как да се измъкнат оттук нататък - малко са, нямат защита и обществото, не само Министерството, вече е нащрек и ги търси усилено. А когато тези бъдат арестувани, бързо ще разберем и къде са останалите." Самата Куотър потвърди броени секунди преди този коментар, че последователите на Стрейндж имат причина да се страхуват - потвърждавайки слуховете, че останалите от бившите подстрекатели са били нападнати и един от техните лидери е бил убит (човек на име Едуард Гилигън, още известен под прякора Зъбът), министърката почти буквално обяви, че сама е наясно кои са преследваните и как да ги намери, както и че сурови мерки ще бъдат взети срещу тях.

Минути след пресконференцията представител на Магисъбора обяви, че при подобно подаване на ръка от страна на Министерството предалите се могат да очакват поне минимална защита или някакъв вид отстъпка.  

В опит да получим малко повече яснота, опитахме да разговаряме и с един от аврорите от Отдела по Магическо Правосъдие, но получихме абсолютен отказ от коментар. Очевидно аврорите не са били потърсени, когато са били организирани скорошните хайки, и сега не са съгласни или поне не са били консултирани със заповедта да се изчака три дни, а после да се започнат масови преследвания. Единственото, което можем да предполагаме, е че Крийп Куотър е счела за нужно да запази действията си в абсюлотна тайна не само от медиите; проблемът обаче е, че ако Министърката няма подкрепата на аврорите, бъдещата акция може да не премине така успешно, както би трябвало. С други думи, Куотър все още има прекалено много проблеми в собствената си институция, за да си позволи повече лично да се впуска в боеве. Сега, когато се предприемат сигурни и организирани действия обаче, можем да очакваме, че поне някои от неяснотите и неразбиранията ще се разплетат и уталожат; разбира се, още повече от това можем все пак да се надяваме, че ходът на Куотър ще има ефект и всички останали (бивши) последователи на Стрейндж ще бъдат изловени. От кого точно ще се направи това обаче остана неясно.

Часове след пресконференцията журналистите, служителите на Министерството на Магията и членовете на обществото продължаваха да обсъждат решенията на Крийп и да търсят логиката, стояща зад тях. Организация "Солидарност" се обяви за броени минути против масираната акция с мотив, че предишната е дала прекалено много човешки жертви (ако наистина Едуард Гилигън е бил убит по време на акция срещу последователите на Стрейндж, то тя е взела общо три човешки жертви с още шестима ранени). Подкрепата за подобно мнение обаче е слаба. По-голямата част от обществото все още е бурно настроена против движението на Стрейндж, опитало се да разруши устоите на държавата, и е готово да приеме прилагането на сурови мерки срещу онези негови последователи, останали на свобода. "Твърдо сме зад действията на Министерството. Тези хора трябва да бъдат изловени и премахнати от улиците, каквото и да коства това. Докато не изчезнат, никой от нас няма да се чувства в безопасност, въпреки че големите конфликти отшумяха преди месеци.", коментира пред "Пророчески Вести" една от чиновничките на Министерството.

Повече информация за момента не получихме от никого от институцията. През следващата седмица ще се опитаме да открием най-сетне Крийп Куотър в кабинета й, за да зададем още няколко въпроса и да хвърлим малко повече светлина. Няма да пропуснем да ви съобщим дори най-малката промяна - репортери на "Пророчески Вести" буквално денонощно стоят в сградата на Министерството, чакайки развитие по текущата ситуация. Когато има дори един предал се, нашите читатели първи ще го разберат.


Статия на
Аманда Стийл

No comments: