04/03/2013

ДЕЛОТО НА ВЕКА

Някои хора остават в историята с произведенията си.
Някои остават с действията си.
Някои остават дори с характера си.

А някои продължават да коват история дори дълго след като са изчезнали от сцената. Дълго след като са се променили. Дълго след като светът се е завъртял напълно. 

 
КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ДОНА МЕДЕОР
Или "Държавата срещу Дона Каст Медеор" - ДЕЛОТО НА ВЕКА

 "Съд със заседатели" - картината е от опера, която за пръв път е видяна през 1875 г. в Англия. Описва хаоса на процес, в който са замесени прекалено много чувства и който засяга прекалено много съдби. Шедьовър.
Нищо на тази картина не се доближава дори на йота до медийната и обществена експлозия, която бе предизвикана на 4 февруари с началото на процеса "Държавата срещу Дона Каст Медеор"; не можем дори да предполагаме какви ще са последствията. Следен не само от цялото магьосническо общество на Великобритания, този процес е едно от най-важните събития за годината за множество други държави и организации в света.  

Защо? Какво толкова се е случило? Защо Дона Медеор е така значима? Защо...
Много въпроси. На които следва да се отговори в идните седмици... Но някои все пак можем да просветлим сега.

Тема на пиесата.
Нищо Шекспирово. Далеч повече драма, всъщност... дори още не сме разбрали цялата.
След въздигането и падането на Лоуган Стрейндж множество недоволни въпроси бяха зададени. Виновник трябваше да има някъде... всички сочеха към Министерството на Магията. Но всъщност обстоятелствата сочеха някой съвсем специфичен човек вътре. И този път държавата не закъсня, а започна дело срещу него. За държавна измяна, за престъпна небрежност, за участия в заговори за застрашаване на устоите и здравето на обществото, дори за непристойно поведение. Всичко това, базирано на много минали събития, непроследени - скрити - от обикновените хора, които едва сега започват да излизат наяве. Събития, които се свързват с нишки в логическа редица... плашещо огромна, стряскащо мащабна редица. 
Каква е връзката между вируса, който застрашаваше да изкорени магьосничеството от всички ни, и Дона Медеор, която се бореше срещу него? Къде е бил Лоуган, защо никой не го е спрял, преди да се въздигне? Кой е стоял наистина зад мащабните атаки над Министерството, Гринготс и нас самите? Това са само част от въпросите, които ще намерят отговор до края на постановката.

Главни действащи лица.
ДОНА МЕДЕОР. Вече бивш Министър на Магията, бивш директор на Училище за Магия и Вълшебство Хогуортс, бивш лидер на МКА и на Международната Конфедерация на Магьосниците... бивш много неща. И жена, на която години наред магьосническото общество имаше пълно доверие. Към нея гледахме за подкрепа, водачество и защита. Никой не поставяше действията й под съмнение. А вероятно е трябвало.

ОЛИВИЯ ГЕСЪР. Скоростно издигащ се прокурор към Магисъбора на Министерството и единственият, който е проявил доблестта да поеме това дело и да се отдаде безпрекословно на него. Представлява прокуратурата... и държавата. Решена да постигне своето и да осъди Дона Медеор по всички обвинения.

АНТЪНИ ПИЪРС. Адвокат и защитник на обвиняемата в делото на века. Със спокойна, сигурна кариера... докато не залага всичко на карта заради едно дело. Няма как да не е убеден, че неговата обвиняема е невинна. Но как? Той е единственият, който разговаря с Дона... Какво знае? 

АНГЪСТ ЛОРИН. Все още заместник-министър на магията. Объркан, предаден от приятелка и някого, когото е уважавал и в когото е вярвал. Шушука се, че е загубил изборите единствено и само заради провала да види грешките на Медеор... провал, който може би не е негов личен. Дали Лорин ще избере нова страна?

ДЖЕЙМС КОРНЪР. Мистериозна фигура, която се появява и изчезва яко дим всеки път, щом ситуацията стане напечена. И сега не може да бъде открит... дясна ръка на Медеор? Вероятно. В миналото е бил. Дали ще свидетелства? А дали изобщо... знае? И колко точно?

... и всички останали. Всеки един гражданин на магьосническа Великобритания, който сега се чувства объркан и излъган; ВСЕКИ от нас е замесен в този процес. Ще получим ли в крайна сметка истината? Не сме свикнали с нея. Политиката е мръсна. Май е крайно време поне нечии кирливи ризи да бъдат показани

Докъде обаче ще стигнем?
Дотук имаме само Завръзка. 
Само че това не е роман. Нито пиеса.
Или поне ВЕЧЕ НЕ.


Статия на  
Джеймс Портър

No comments: