04/03/2013

И Титлата отива при...

... кралицата. Мъгълската. Тя се интересува от титли.
А Оскарът пък "отива при"... други хора.А ние в магьосническа Великобритания не се интересуваме от тези неща.
Защото си имаме

Нов Министър на Магията

Крийп Куотър, Двадесет и Пет годишна магьосница, която на един дъх разби останалите кандидати за поста. И която още от първия ден промени всички Министерски стандарти.

Спомняте ли си кога последно имахме толкова млада Министърка?
Или пък Министърка, която изглеждаше така?
Министърка, която има всякакъв опит, но не и онзи административния, политическия, с който сме свикнали?
И ние не

На 13 февруари, сряда, избирателите в магьосническа Великобритания вкупом наказаха досегашния режим, който по думите на мнозина всъщност почти липсваше, и промениха напълно посоката на политиката в държавата. Избраницата им - Крийп Куотър - нямаше и ден политически стаж в живота си, преди да заеме най-висшата позиция в страната; но имаше нещо, което липсваше на всички други и което в крайна сметка даде начало на кариерата й - доверието на народа.

Много експерти изразиха мнения по време на съвсем кратичкия период, който обществото имаше, за да се подготви за спешно организираните избори. Според повечето сигурният кандидат бе Тенор Тейлър, все още директор на Училище за Магия и Вълшебство Хогуортс. Но същите тези експерти пропуснаха да отбележат, че другата кандидатка - госпожица Куотър - макар да бе съвсем наскоро изгряла звезда, постигна далеч повече в дори по-смутни и трудни условия, като поведе съпротивата срещу Лоуган Стрейндж при въздигането му и, късайки връзки с едно хаотично и непродуктивно Министерство, успя да постигне победа. И въпреки че никъде нямаше скандирания и не се вдигнаха големи платформи, обществото знаеше кой е взел нещата в ръце, когато всичко е станало прекалено напечено... И именно този човек получи одобрението на народа, а останалите - самото Министерство, Дона Медеор, дори Ангъст Лорин и всички "стари и опитни пушки" - получиха наказанието си за многото допуснати грешки, като бяха избутани настрани от главната сцена.

Дали обаче все пак е трябвало да послушаме експертите и да потърсим човек с опит в политиката, а не само в борбата... това не е сигурно. За момента новият ни Министър се справя добре и постепенно стяга редиците на една институция, която предаде същите тези хора, на които трябваше да служи; ако продължи така, Крийп ще затвърди мястото си и всички ще забравят неопитността й. 
Но... нещата рядко са лесни. И може да се спори, че след като гредушката премине и ти си защитил лозята, все още се налага да можеш да се справяш с нивата. Госпожица Куотър ще се срещне с далеч повече грозни и трудни препятствия, отколкото би могла да предполага... така е в политиката. А ние ще видим дали ще има силата да ги премине, както успя да задържи фронта досега.

И все пак, от екипа на "Пророчески Вести" - Честито и Приветствие за новия Министър на Магията! Пожелаваме й повече сила дори отколкото сама смята, че би могла да има. И много късмет...


Статия на 
Аманда Стийл

No comments: